Grovt helkornbrød med korn og frø
Trinn 1
5 dl kokende vann
180 g lettkokte havregryn
70 g helkorn hvete
70 g solsikkefrø
70 g sesamfrø
70 g malte linfrø
70 g gresskarfrø
70 g hele byggryn
70 g hel bokhvete
70 g malte chiafrø
70 g hampfrø
100 g hvalnøtter (grovt knuste)
Bland sammen ingrediensene i en bolle og hell over 5 dl kokende vann, rør litt. La stå til det er romtemperert.
25 g gjær blandes i vann med litt rørsukker for aktivering av gjæren.
Trinn 2
1,3 til 1,5 liter vann (avhenig av melkvaliteten, NB! Vannet skal være ca. 37 grader når det blandes i melet).
400 g hvetemel siktet
750 g sammalt hvete fin
150 g sammalt hvete grov
150 g sammalt rug fin
Ingrediensene blandes sammen og tilsettes kornene fra trinn 1, mens brødbakemaskinen kjører på sakte fart.
Gjærblandingen tilsettes når deigen starter å bli passe jevn.
Trinn 3
Kjør deigen i kjøkkenmaskin på sakte fart i ca. 5-8 min. Deretter økes farten og deigen kjøres i 6-7 min. Deigen skal være løs, slik at den kan helles i to 3 liters former.
La formene med brøddeigen stå i ca 15-20 minutter på benken før de stekes ved 200° i ca. 1 t 25/30 min. nederst i ovnen. Brødene heves til riktig størrelse i ovnen under steking.
Er brødene litt lite stekt etter det, kan de etterstekes uten form i ca. 10-15 min.
Kjøles på rist. Kan fryses.
Tips: Vi skjærer brødet i tynne skiver og bruker brødristeren til å få de i "fersk" tilstand etter at de er tint.